Helsingin Sanomien artikkeli 28.12. arveli, että Ukrainan konfliktissa ja Venäjän valloitussodassa saattaa osittain olla kyse Ukrainan mineraalivarannoista ja erityisesti litiumista.
HS artikkeli Ukrainan mineraalivarannoista. |
Ohessa twitterketju, mikä avaa artikkelin käyttämää 1000 kertaa väärää mittakaavaa ja tarkempi arvio Ukrainan mahdollisin litiumvarannon arvosta.
Biljoonassa ja miljardissa on se pieni 000-ero. Ukrainassa ei ole litium-varantoja “biljoonien eurojen arvosta”. Kokeillaan taas oikaisua twitterin algoritmin voimalla, kun hesarin sposti näyttää olevan tukossa.
Ukrainasta on löydetty mahdollisia litium-oxidi (Li2O) varantoja noin 500 000 t. “The estimation of lithium oxide reserves is close to 500,000 tons.” Tässä artikkelissa puhutaan kuitenkin estimated resources ja mainitaan, että “reserves are not defined”, mikä tarkoittaa sitä, että niitä ei lasketa vielä taloudellisesti hyödynnettäviksi varannoiksi.
Linkki: PROSPECTS OF DEVELOPMENT OF LITHIUM RESOURCE BASE IN UKRAINE
USGS:n tilastoimissa litiumvarantoarvioissa mahdollisten (resources) ja taloudellisesti hyödynnettävien (reserves) litiumvarantojen suhdeluku on keskimäärin noin 1/4. Tämä vaihtelee paljon. Tiedossa olevia hyödynnettäviä varantoja on 22 000 000 t (Li), (USGS, 2022).
Samalla mahdollisten ja hyödynnettävien varantojen suhdeluvulla (1/4) ja muuttamalla litiumoksidin litiumiksi (Li2O -> Li) Ukrainan litiumvarannot ovat noin 57 000 t. Tämä on vain 0,3% maailman hyödynnettävistä varannoista. Ei kovin paljon, mutta silläkin on arvonsa silti.
Litiumkarbonaatin markkinahinta on tullut jonkin verran alaspäin, mutta on edelleen korkea 54 000 eur/t. (Päivitetty 21.2.2023).
Nykyisellä markkina-arvolla ja (Li-> Li2CO3) varantoarviolla Ukrainan mahdollisen litiumvarannon arvo olisi noin 16,4 miljardia euroa. Aika kaukana aiemmin uutisoidusta biljoonasta.
Kuinka kaukana? Kuten tuhannessa (1000) ja miljoonassa (1000 000) on todella iso ero, niin ero on yhtä suuri miljardin ja biljoonan välillä. Toivottavasti tämä voidaan vielä oikaista, koska artikkeli sinällään on mielenkiintoinen kokonaisuus, joten kiitos siitä.
Helsingin Sanomat vastasivat tähän julkiseen oikaisupyyntöön ja oikaisivat artikkelin muutaman tunnin viiveellä. Tosin oikaisukin jättää tilaa virhetulkinnoille. Ukrainan litiumvarannot ovat vahvistamatta, joten ne eivät ole vielä taloudellisesti hyödynnettävissä.
Helsingin sanomien oikaisu 28.12., mikä jättää edelleen tilaa hieman liioitelluille tulkinnoille. |
Visa Siekkinen
Alkuperäinen Twitterketju:
https://twitter.com/VisaSkn/status/1608065024483905539?s=20
Comments
Post a Comment